Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konečně !

Dne 25. listopadu Nejvyšší správní soud v Brně vyhověl žalobě občanských sdružení a téměř po třech letech od podání (leden 2007) zrušil územní plán velkého územního celku Břeclavsko i příslušnou vyhlášku. Boží mlýny melou proti nejvyššímu správnímu soudu rychle jako mixér.

Napadený a zrušený dokument - územní plán Břeclavska vůbec nezohledňoval variantní trasu, která má spojovat Brno s Vídní, přes Břeclav a bez posouzení preferoval trasu na Mikulov. I tato trasa je také špatná, ale výrazně méně než přes Mikulov. Nyní věřím, že spojení na Vídeň bude po existující dálnici na Břeclav, odtud obchvatem přes průmyslovou zónu a pak dál na Reinthal do Rakouska. Teď máme znovu naději, že naše argumenty budou brány vážně. Rozpory kolem výstavby silnice, která by zasáhla do přírody a života lidí na Mikulovsku, se táhnou už několik let.

Mezi zastánce mikulovské varianty patří náměstkyně hejtmana Anna Procházková (ODS), která při prosazovaní „své“ varianty se neštítí ani nejrůznějších podvodů a nepoctivostí. Například to, že evropským institucím opakovaně tvrdila, že příprava územního plánu byla zahájena před vstupem Česka do EU. Přesto neustále tvrdí, že za zdržení může Strana zelených a občanské iniciativy. Pro svoji nekompetentnost by měla ihned odstoupit. Nelze ovšem očekávat, že by se sama chytla zas nos. Za ten ji musí chytit zastupitelé Jihomoravského kraje a odvolat ji. Bylo by dobré, kdyby se ji zastupitelé zeptali například na tyto otázky:

Kdo způsobil, že se do územního plánu Břeclavsko dostal místo původně naplánovaného a ministerstvem dopravy schváleného čtyřpruhu –dvoupruhový obchvat města Břeclav?

Kdo způsobil, že se v rozporu s legislativou EU a ČR neposuzovala varianta přes Břeclav, která se musí nyní horko těžko „doposuzovat“

Kdo způsobil, že rada kraje pozdě pověřila hejtmana podpisem memoranda, které bylo podmínkou mezinárodní smlouvy a způsobil tím mezinárodní ostudu

Kdo způsobil , že nebylo v souladu se zákonem prováděno požadované přeshraniční posuzování vlivů na životní prostředí (EIA a SEA), a nebyl dodržován protokol z Mistelbachu podepsaný 14.4.2005.

Poctívá odpověď by měla vždy začínat slovy : „Nikoliv Strana zelených a občanská sdružení“

 

Do doby schválení Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje (což může být nejdříve do půl roku) platí UP VUC okresu Břeclav z osmdesátých let minulého století , kde dálnice R52 v trase Brno - Pohořelice – Mikulov vůbec není. Bez schváleného územního plánu nelze vydat uzemni rozhodnuti pro R52 a pro ostatní nove stavby, které byly schválené ve zrušeném plánu velkého územního celku Břeclavsko.Územní řízeni pro R 52 Pohořelice - Iváň s ústním jednáním dne 17.12.2009 bude muset byt přerušeno.

Na tomto případě je výjimečné i to, ze soud zrušil cely územní plán, nikoliv jen část jako např. v případě Prahy (část týkající se rozšíření letiště v Ruzyni) či v případě Pardubického kraje ( část týkající se silnice R35 kolem Litomyšle) . Proč tomu tak bylo ? Jako bývalý krajský zastupitel jsem byl při schvalování nyní zrušeného územního plánu. Samotný schvalovací proces připomínal frašku, jedna z příloh schvalovaného dokumentu totiž chyběla. V daném případě se jednalo o přílohu o civilní obraně. Je katastrofální, že krajští zastupitelé byli ochotni zdvihnout ruku pro vyhlášku , jejž jednu část vůbec neviděli. Teprve později byl k již schválenému dokumentu připojena. Nic zvláštního v ní sice nebylo, ale zastupitelé bianko schválili část dokumentu, kde mohlo být třeba napsáno, že paní náměstkyni hejtmana se schvaluje dar ve výši jednoho milionu korun. Zrušení celého dokumentu schváleného v rozporu se zákonem jsem očekával!

Veřejný ochránce práv (ombudsman) se už před dvěma lety vyjádřil, že se úřady v rámci dosavadního projednávání a přípravy výstavby rychlostní silnice R52 dopustily závažných pochybení. Ombudsman požadoval, aby příslušné úřady zajistily porovnání možných variant dálničního spojení Brna a Vídně. Stejný požadavek již dříve vyslovila i Evropská komise. Ombudsman se dálničním spojením Brna a Vídně a souvisejícím územním plánem velkého územního celku Břeclavska začal zabývat na základě podnětu občanského sdružení Ekologický právní servis, obce Dolní Dunajovice a také na základě mého podnětu. Za hlavní nedostatek všech úředních postupů označil především skutečnost, že nedošlo ke strategickému posouzení možných variant řešení dálničného spojení mezi Brnem a Vídní, zejména z hlediska jejich dopadu na území soustavy NATURA 2000. I na jeho slova tedy došlo ! Takže: „Konečně“

Autor: Mojmír Vlašín | čtvrtek 26.11.2009 11:43 | karma článku: 18,20 | přečteno: 1399x
  • Další články autora

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

Říká se, že děti a blázni mluví pravdu. A bylo to v Andersenově pohádce právě dítě, které křičelo: „Císař je nahý!“. A mělo pravdu.

27.12.2022 v 10:10 | Karma: 5,44 | Přečteno: 166x | Diskuse| Hyde park

Mojmír Vlašín

Proč nechci ohňostroje

Ohňostroj je vynález starověku (Čína, Indie) a do starověku tato zábava také patří. Tak jako už dnes neházíme jinověrce lvům, tak také bychom měli zvážit, zda opravdu potřebujeme anachronickou ohňostrojovou zábavu.

30.1.2019 v 9:22 | Karma: 22,83 | Přečteno: 818x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Mojmír Vlašín

Větrné elektrárny a miliony

V sobotu 26.1.2019 vyšel Víkendu MFD článek o úbytku ptáků od I. Breziny, kde je tvrzení že : „Miliony ptáků rozsekají rotory „ekologicky čistých“ větrných elektráren, spousta opeřenců uhoří na sloupech elektrického vedení"

28.1.2019 v 22:59 | Karma: 21,32 | Přečteno: 1219x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Mojmír Vlašín

Sucho a zakopaný pes

Meliorace jsou od latinského slova meliorem - zlepšovat. Ve skutečnosti to je však většinou zhoršování.

6.10.2018 v 18:09 | Karma: 17,50 | Přečteno: 514x | Diskuse| Občanské aktivity

Mojmír Vlašín

Proč kandiduji za Zelené?

Poprvé jsem kandidoval za Zelené do voleb do zastupitelstva města Brna už v roce 1990. A kandiduji zase. Proč ?

2.10.2018 v 21:18 | Karma: 15,13 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License