Stráskyplná cesta k šumavské holině

21. 04. 2011 10:17:26
Vzpomínám si z dětství, jak jsme pratetě na venkov přivezli s velkou slávou plísňový sýr niva. Tehdy v šedesátých letech se začal po francouzském vzoru vyrábět a nechával se dozrát v jeskyních Moravského krasu, kam jsme si pro něj jezdili. Prateta si k němu přičichla a uložil ho do komory. Než jsme se vrátili z lesa, vykrájela pečlivě všechna oka zelené plísně a vyhodila je. S velkými rozpaky jí rodiče vysvětlovali, že ta plíseň je tam schválně. Řeknete, ano, jedná se o ušlechtilou plíseň, která se vyskytuje jen v sýru. Chyba lávky. Tato plíseň (Penicillium roqueforti) se vyskytuje běžně v přírodě a některé potraviny může zcela znehodnotit. Zatímco na sýru vytváří poměrně malé množství toxických látek, a dodává mu typickou chuť, jinde může být její koncentrace nebezpečná.

A podobně je to s kůrovcem. V národním parku je ho potřeba, je totiž součást ekosystému. Není nijak chráněný jak se často (a naschvál špatně) uvádí. Nelze ho vykrajovat, ale je potřeba zabránit jeho šíření mimo park. Proti kůrovci se musí v parku zasahovat a nikdy jsem netvrdil, že ne. Musí se to ale dělat na okrajcích parku (500-1000m , výjimečně až 2 km) ne uvnitř ! Je třeba zabezpečit, aby se kůrovcová gradace nepřelila do hospodářského lesa. Kůrovec se zastaví právě v této zóně (zkušenosti z jiných podobných národních parků). Opakovaně jsem správu NP upozorňoval (za ředitele Žlábka), aby proti kůrovci zasahovala razantněji na okrajích a nevysilovala se marným bojem uvnitř parku v prvních zónách . Je ale třeba nezaměňovat hrušky s jablky. Centrální Šumava není hospodářský les! V hospodářském lese je třeba proti kůrovci zasahovat všude a rychle. A dokonce i tak, že kácíme stromy v okolí výskytu kůrovce. Ostatně, většina smrkových monokultur je nepůvodních a není jich velká škoda. Dřevo se prodá a místo smrku se nasází přirozenější dřevinná skladba. Na Šumavě je smrk doma. Je už jedno, je-li to přirozená či původní horská smrčina nebo vysazený smrkový les. Kůrovec si s tím poradí a vytvoří přirozený porost rychleji, než byste si pomysleli. Ano, je to ten samý kůrovec: v národním parku prospívá, jinde škodí Pokud to někdo nepochopí, začne brzo v parku bojovat proti rysovi (žere srnce!), proti bobrovi (žere stromy!), proti losovi (okusuje listí !) a kde to všechno skončí....

Nový ředitel parku pan Stráský ale není moje stará prateta, která v životě neviděla plísňový sýr. Připomíná spíš generála ze Švejka, který rozesílá nesmyslné rozkazy. Rakousko-uherská armáda tyto rozkazy plní až do okamžiku, kdy milého generála odvezou do blázince. Mezitím ovšem způsobí C. K. Mocnářství velké škody. I pan Stráský může na Šumavě způsobit obrovské škody, než se na to přijde. Nevěříte:? O tom svědčí například tyto citáty:

„Musíme se zamyslet nad krizovým plánem, který po určitou dobu a na určitých místech nebude vůbec brát vážně zákon o ochraně přírody a bude vycházet z lesního zákona a z obrany proti kůrovci, která je obsažena v lesním zákoně“ (Právo, 12. 2. 2011)

„Tady je třeba udělat ten velmi nepopulární řez a vzít kůrovci potravu předem. Neboli kácet zdravý les. (Rozhovor s Janem Stráským, Lidové noviny, 12. 3. 2011)

„Chemie se určitě používat bude.... Myslím letecký i neletecký. Jsou všelijaký postřiky.“ (Rozhovor s ředitelem NP Šumava pro ČTK,22.3.2011)

Dan Bárta v časopise Instinkt (31.3.2011)se vyjádřil, že na Šumavě řádí zvláštní kůrovec, který žere šedou kůru mozkovou. Začal u ředitele národního parku.

Bitvu s kůrovcem v národním parku nelze vyhrát. Opravdu nelze, protože kůrovec je jeho nedílnou součástí. Tak jako nelze pražský orloj spravit tím, že ze složitého mechanizmu vyrvete jednu součástku. A to je pražský orloj proti ekosystému šumavského lesa pouhou silozpytnou hračkou.

Jediné čeho lze dosáhnout pod vedením současného ředitele, jsou holiny. Případně jedna velká, krásná holina, na které se nádherně lyžuje. Cesta k ní je ovšem stáskyplná.

Autor: Mojmír Vlašín | čtvrtek 21.4.2011 10:17 | karma článku: 39.50 | přečteno: 6216x

Další články blogera

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

Říká se, že děti a blázni mluví pravdu. A bylo to v Andersenově pohádce právě dítě, které křičelo: „Císař je nahý!“. A mělo pravdu.

27.12.2022 v 10:10 | Karma článku: 5.44 | Přečteno: 163 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 262 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1393

Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...