Oslabit ochranu přírody ? Evropa říká ne.

19. 02. 2016 15:07:52
Výsledek hlasování Evropského parlamentu: většina proti revizi směrnic o ptácích a o stanovištích. Usnesení ze začátku února 2016 získalo podporu od téměř všech poslanců Evropského parlamentu.

Hlavní argument proti změkčení těchto norem byl, že by to mělo za následek oslabení finanční a legislativní podpory ochrany přírody a bylo by to špatné pro přírodu, pro lidi i pro podnikání. Směrnice jsou také považovány za dostatečně pružné, aby hospodářský rozvoj a ochrana přírody mohly jít ruku v ruce.

V uvedeném materiálu se mj. konstatovalo, že 60% živočichů a rostlin evropského významu a 77% stanovišť je považováno za ohrožené. Parlament nyní požaduje více vhodných opatření na zachování přírody a dostatečné financování a také na soulad s ostatními politikami EU, jako je zemědělství a energetika. Zemědělství je zřejmě jeden z hlavních důvodů úbytku přírodní rozmanitosti. Dále se zde konstatuje, že je třeba prověřit, zda právní předpisy EU o přírodě jsou plně prováděny a efektivně prosazovány ve všech členských státech EU. A také, že je třeba zajistit transparentnost a účast veřejnosti na ochraně přírody.

V poslední době, v souvislosti s migrační vlnou, mají všichni plná ústa provolání o nefunkčnosti Evropské unie, ale stejně jako v ochraně přírody, i v otázce migrační situace jde především o nefunkčnost členských států. Myslím si, že pokud při řešení migrace si stojí Česká republika velice dobře (částečně díky své geografické poloze), naopak v otázce ochrany přírody klesla z pozice premianta, kdy byla dávána za vzor, do pozice repetenta - lajdáka. Jak jinak než lajdáctvím si vysvětlit, když Česká republika, respektive její vláda, v rozporu se všemi fakty a rozumnými argumenty již napotřetí odmítla do seznamu evropsky významných lokalit dát mj. část kaňonu Labe? Ve vládní materiálu je území nazváno Porta Bohemica. A proč pro území Soutok – Podluží, které vláda do seznamu zařadila sice již na první pokus v roce 2004, nebyl náš stát schopen dodnes zajistit přiměřenou ochranu?

Je také zajímavé, jak jsou ministři chváleni či haněni za to, jak jsou schopni / neschopni utrácet evropské peníze. Ale ještě jsem neslyšel, že by je někdo chválil či haněl za to, jak dodržují evropskou legislativu. Naše vláda tedy evropskou legislativu na ochranu přírody zjevně porušuje a možná i díky tomu přijde o významný zdroj financí na její ochranu.

Autor: Mojmír Vlašín | pátek 19.2.2016 15:07 | karma článku: 15.15 | přečteno: 391x

Další články blogera

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

Říká se, že děti a blázni mluví pravdu. A bylo to v Andersenově pohádce právě dítě, které křičelo: „Císař je nahý!“. A mělo pravdu.

27.12.2022 v 10:10 | Karma článku: 5.44 | Přečteno: 163 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 270 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.31 | Přečteno: 465 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.19 | Přečteno: 113 | Diskuse
Počet článků 262 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1393

Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...