Mojmír Vlašín

Je Velká cena Brno opravdu atrakce?

29. 07. 2016 13:45:27
Dal jsem na web dotazník (Survio), který se mj. týkal i pořádání Velké ceny ČR ( GP, jinak též MotoGP) v Brně. Sešlo se 119 platných odpovědí.

Bez nároku na objektivnost sděluji tyto výsledky :

41 respondentů si myslí, že Velká cena ČR je sportovní aktivita, 66 si myslí, že ne a 12 neví. Na otázku: „Domníváte se, že by mělo Brno dotovat Velkou cenu z městského rozpočtu?“ odpovědělo 18 ano, 53 ne. Velké množství odpovídacích (48) si myslí, že by podpora měla být jen symbolická.

Sešlo se i mnoho konkrétních připomínek, z nichž vyjímám:

1. Měla by se zrušit, neb tato aktivita nesmírně zvyšuje hlukové znečištění ve městě.

2. Ušetřené peníze za Velkou cenu a ohňostroje bych vložil do lepší infrastruktury. Brno má na to se světu prezentovat i jinak než Velkou cenou a ohňostroji.

3. Smysluplnější by mně přišlo vynakládat městské peníze právě do cyklostezek a městské zeleně.


4. Nějakou dobu jsem bydlela v Žebětíně. Přestěhovala jsem si i kvůli hluku doléhajícímu z Masarykova okruhu i mimo konání VC. Přijde mi nelogické a arogantní, že ve chvíli, kdy na něm „trénují“ např. jen dva motocyklisté či řidiči traků, trpí hlukem, který vytvářejí, mnoho obyvatel v okolních obcích. (V době GP je to pak samozřejmě mnohem koncentrovanější.)


5. Určitě motocyklové závody mají v Brně tradici, i když tento druh zábavy nevyhledávám. Myslím, že management okruhu by se měl více snažit vydělat si na Velkou cenu, a ne každý rok vydírat město pod pohrůžkou, že se MS motocyklů příští rok v Brně nepojede, pokud nedostanou příslušný balík peněz. Pak je to zbytečné pořádat. Určitě je tento areál schopen vygenerovat nějaký zisk během roku pro financování této akce.


6. V době konání GP Brno se zhoršuje bezpečnostní situace: divocí motorkáři v ulicích, opilí návštěvníci. Nestojím ani o to, aby GP Brno byla tím důvodem, proč znají Brno lidi v zahraničí. Tím důvodem mají být chytré vynálezy z brněnských vědeckých pracovišť, kvalitní univerzity, zajímavá kultura a jistá provincialita. Ať je v Brně raději denně navíc 1000 návštěvníků, kteří přijdou za těmito cíli, než 2 dny v roce 100 000 částečně ožralých magorů (těm slušným se omlouvám, nepatří do této kategorie). Taky mi vadí podpora akce z veřejných rozpočtů, o vykácení lesů v Podkomoří pro okruh nemluvě.


7. Přínos pro PR města Brna je nezpochybnitelný, otázkou však je, jestli město Brno musí platit tak vysoké náklady na takovouto reklamu. Podle mého názoru by mělo být samozřejmé, že firma, kterou tyto dotace zvýhodňují (Automotodrom, a.s.), by měla bez řečí dostát svým povinnostem a jako každá jiná právnická osoba zapsaná v obchodním rejstříku by měla ukládat a zveřejňovat svou výroční zprávu. Což dělají po lhůtách nebo nedělají a asi vědí proč. Politikové rozhodují o udělení dotace jen na základě informací podaných organizátory VC, které si ale nemohou ověřit.


Shrnutí: GP v Brně je ztrátový podnik. Není jasné, proč by se měl stát, kraj, město podílet na sanaci krachujícího podniku Automotodrom (AMD). Přesto : kraj, město Brno a MŠMT založili na pořádání GP spolek. I když je vznik spolku asi pozitivním rozhodnutím ve prospěch průhlednosti nakládání s veřejnými prostředky, informace o podmínkách smlouvy uzavřené mezi nově vzniklým spolkem, společností Dorna a AMD jsou pro daňového poplatníka nedostupné. Sehnatelné informace jsou tedy jen útržkovité a zprostředkované např. http://regiony.impuls.cz/velka-cena-v-brne-pokracuje-ddp-/jihomoravsky-kraj.aspx?c=A160111_180825_imp-jihomoravsky_kov.

Zůstávají zde otázky:

1.Jak to, že spolek přistoupil na zdražení zalistovacího poplatku za pořádání Moto GP v ČR z dosavadních 3 mil. EUR na letošních 3,6 mil. EUR až na konečných 4,6 mil. EUR v průběhu pětiletého kontraktu za jedno konání Velké ceny. Jde o zjevné obcházení zákona při úhradě dluhu soukromého subjektu. Někteří zúčastnění politici ještě v druhé polovině roku 2015 opakovaně veřejně hlásali, že hledají způsob, jak soukromý dluh AMD z minulosti uhradit, např. i formou budoucích kompenzací společnosti Dorna. Přistoupili tedy na zvýšení zalistovacího poplatku Dorně v budoucích letech až o 1,6 mil. EUR

2.Jak to, že spolek přistoupil na úhradu pronájmu areálu AMD na pořádání GP v ceně 28 mil. Kč na akci. Nevyvádějí se tím veřejné peníze soukromým subjektům, nejde o zastřenou úhradu soukromého dluhu a nedůvodnou veřejnou finanční podporu soukromému subjektu.



S Automotodromem je podepsána nájemní smlouva na konání závodů.“ zdroj: http://www.automotodrombrno.cz/cz/novinky?s=1882. Z různých zdrojů lze rovněž zjistit, že AMD pronajímá areál i s technickým zajištěním pro závodní kluby v ceně okolo 500.000,- Kč na 1 den včetně všech technických služeb. Akce Moto GP trvá z hlediska pronájmu areálu maximálně 1 týden. To, co sportovní motocyklové kluby vyjde na cca 3,5 mil. Kč, stojí nyní daňové poplatníky 28 mil. Kč a navíc bez zajištění technických a ostatních služeb. Že si spolek zajistí veškeré služby na základě výběrového řízení je jistě správné, ale co tedy částka 28 mil. Kč obsahuje? AMD neukáže účetní záznamy cen běžných denních pronájmů! AMD by měl tedy za daných okolností obdržet maximálně pouze proplacení nákladů nevzbuzujících žádné pochyby. Tyto náklady by měly být v zcela konkrétní skladbě zveřejněny na webu AMD, města nebo kraje, aby každý daňový poplatník mohl posoudit jejich přiměřenost. To se ovšem dodnes nestalo!

Náklady na GP prezentované ze strany AMD zastupitelům města i kraje obsahovaly v minulosti zkreslená čísla a řadu nedůvodných položek, jako např. splácení nového povrchu závodní dráhy nebo náklady, které by vznikly i bez konání Moto GP. Takové vedlejší náklady by si AMD měl nést sám. Bez ohledu na výnosy z GP by spolek mohl stlačit roční náklady na platbách Dorně a AMD na 90 mil. Kč. Místo toho však vynaložené náklady budou pro příštích 5 let činit průměrně ročně téměř 150 milionů Kč (tzn. o 60 mil. Kč více). Za 5 let jde o zbytečně vyhozených cca 300 milionů Kč, které skončí v soukromých kapsách Dorny a AMD, a to nepočítám ceny technických a dalších služeb, které jsou dalším nákladem navíc. Představitelé AMD předkládali zastupitelům města Brna v roce 2015 dokumenty se skrytými údaji. Studie (audit) byla v rozporu s právními předpisy označena jako přísně důvěrná, později jako důvěrná. Někteří zastupitelé ji viděli nezačerněnou (lze doložit zvukovými záznamy ze zastupitelstva), jiným bylo nahlédnutí znemožněno. Myslím, že by spolek pořádají GP měl chtít vyčíslení nákladů, protože od teď již GP nepořádá AMD, ale spolek.

Autor: Mojmír Vlašín | karma: 19.81 | přečteno: 752 ×
Poslední články autora