Sucho a zakopaný pes

6. 10. 2018 18:09:28
Meliorace jsou od latinského slova meliorem - zlepšovat. Ve skutečnosti to je však většinou zhoršování.

Meliorace se definuje jako opatření vedoucích ke zlepšení úrodnosti půd. Většinou se tím ale mínilo odvodnění zamokřené půdy. Devastující dopad na krajinu v rámci melioračních opatření mělo velkoplošné odvodnění v druhé polovině dvacátého století. Toto v současné době prohlubuje problémy dlouhodobého sucha. K velkoplošnému odvádění vody z krajiny docházelo v padesátých a šedesátých letech, kdy se to stalo politickou prioritou. V posledním období meliorací, v sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století pak rozumné důvody provádění mnohdy úplně chyběly. Ve stejné době byly řeky regulovány, koryta toků byla napřímena a prohloubena. Zvýšila se jejich kapacita a zrychlil odtok, což celý problém odvodnění ještě prohloubilo.

V současnosti je v Česku evidováno 1 084 800 ha pozemků odvodněných trubkovou drenáží (slovy : více než milion hektarů !), přes 14 tisíc km upravených malých vodních toků a přes 11 tisíc km odvodňovacích kanálů. Vedle evidenčně vykazovaného rozsahu odvodnění trubkovou drenáží u nás existuje pravděpodobně dalších 450 tisíc hektarů drenážovaných zemědělských pozemků, které se do evidence z nějakých příčin nedostaly (Vesmír 69, 377, 1990/7). Tedy možná, že jde o vice než jeden a půl milionů hektarů odvodněných polí a luk. Vedle napřímení velkých vodních toků a odvádění dešťových vod ze zastavěných ploch do kanalizace, podílí se meliorace největší mírou na odvedení vody z krajiny, a tím se podlí na jejím vysoušení.

Vodohospodáři neustále pláčou nad suchem a jediný lék vidí ve stavbě dalších a dalších vodních nádrží. Pokud jde o stavbu menších rybníků a tůní, zejména obnovu zaniklých rybníků, není asi důvod odporovat. Pokud jde ale o stavbu velkých přehradních nádrží, je nabízené řešení klamné. Výstavba velkých přehrad nejen problém nevyřeší, ale dokonce zhorší. Přehrady mohou zachytávat jen vodu, která příslušnými řekami opravdu teče, pokud neteče, není co zachycovat. Jen malá část přehrad slouží jako vodárenské, a i u nich se kvalita vody kvůli fosforu a sinicím zhoršuje do té míry, že voda je pro zásobování obyvatel nevhodná. Mnohem důležitější je udržet vodu v krajině. V přirozených zvodních, zvodnělých vrstvách, v mokřadech. Zachytávat vodu přehradami v odvodněné krajině je jako přecpávat se sladkým a zároveň brát pilulky proti otylosti.

Zajímavé je, že jsem dosud neslyšel vodaře volat po odstranění meliorací. Ano, viděl jsem váženě míněné a dokonce úspěšné snahy o revitalizaci napřímených řek, s potěšením sleduji v některých částech Česka výstavbu rybníků , ale velkoplošné odstraňování melioraci jsem neviděl a nikdo je nějak neplánuje. A tam je zakopán ten pomyslný pes, v tomto případě drenážní trubka.

Autor: Mojmír Vlašín | sobota 6.10.2018 18:09 | karma článku: 17.27 | přečteno: 514x

Další články blogera

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

Říká se, že děti a blázni mluví pravdu. A bylo to v Andersenově pohádce právě dítě, které křičelo: „Císař je nahý!“. A mělo pravdu.

27.12.2022 v 10:10 | Karma článku: 5.44 | Přečteno: 161 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 404 | Diskuse

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 305 | Diskuse
Počet článků 262 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1393

Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...