Drážďany dodráždily

20. 07. 2009 15:05:00
Musím říci, že mě Unesco překvapilo! Když město Drážďany začalo dráždit se záměrem stavby ošklivého a ,jak se ukazuje, i v podstatě zbytečného mostu, vyhrožovala tato organizace, že Drážďany vyškrtne ze seznamu světové kulturního a přírodního dědictví.
Proti stavbě tohoto mostu protestovala jak místní ( Drážďanská , Německá), tak světová kulturní veřejnost. O čekával jsem, že když Drážďany nakonec naplivaly Unescu do tváře a začaly stavět, že to dopadne jinak. Že si světová organizace otře plivanec a ještě se Drážďanům omluví. Proč ? Protože Drážďany jsou metropole velkého Saska, které patří do velkého Německa a to do ještě větší EU. Nestalo se. Město bylo po právu vyškrtnuto a už si neškrtne. Německo to samozřejmě přežije, dokonce ani návštěvnost Drážďan , podle mne , nijak dramaticky neklesne. Ale ostuda zůstane. Přitom, pochopitelně , existovala i varianta, která by byla přijatelná pro obě strany. Sám jsem měl možnost na raftu splouvat Labe do Drážďan a musím říci, že barokní panoráma a relativně zachovalé břehy jsou (byly) u tak velkého města něco nádherného a neočekávaného. Možná se to dochovalo paradoxně díky soudruhům z NDR, kteří na zničení města neměli peníze. Výstavba mostu, kterou už asi nikdo nezastaví, má ale možná přece jen jednu výhodu. Když Američani na konci války z dosud ne úplně objasněných důvodů místo průmyslových závodů vybombardovali část historického centra Drážďan, sklidili za zničení barokní perly na Labi ( právem) celosvětovou kritiku. Teď , když všechny významné památky vstaly z mrtvých a naposled byl nádherně obnoven Frauenkirche , už nikdo nebude říkat, že Drážďany zničili Američané. Neudělali to však ani fašisti ani komunisti. Udělali si to Němci. Sami, za své a demokraticky. Málokoho ale napadne, že se něco podobného může velmi rychle přihodit i nám. Do světového přírodního a kulturního dědictví je zapsán i tzv. Lednicko- valtický areál. Vzácná harmonie kulturních a přírodních prvků zbudovaná Liechtensteiny. Pokud se skutečně povede přivést dopravu ze Slezska pomocí R 55 kolem řeky Moravy na exit s D2 u Břeclavi a pokud se dálnice na Vídeň skutečně povede přes Mikulov, dojde k situaci, že kamiony ze severu u Břeclavi budou pokračovat na Vídeň průjezdem přes Lednicko- valtický areál na Mikulov. A tím ho pravděpodobně dokonale znehodnotí. Dědictví předků zachovejž nám ó pane! Přitom existuje schůdná varianta vést dálnici na Vídeň přímo z řečeného exitu obchvatem Břeclavi na Reintall a dál na Vídeň. Veškerá tranzitní doprava by se pak areálu vyhnula.! Myslím, že v případě kdy pustíme tranzitní dopravu přes areál, nás také čeká vyškrtnutí ze seznamu světového dědictví. Jižní Morava ale není Sasko a ČR není Německo. Plivat na Unesco se nám nevyplatí. A kdyby , stojí nám ty kamiony za zničené dědictví ?
Autor: Mojmír Vlašín | pondělí 20.7.2009 15:05 | karma článku: 17.11 | přečteno: 1649x

Další články blogera

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

Říká se, že děti a blázni mluví pravdu. A bylo to v Andersenově pohádce právě dítě, které křičelo: „Císař je nahý!“. A mělo pravdu.

27.12.2022 v 10:10 | Karma článku: 5.44 | Přečteno: 163 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 243 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 421 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.06 | Přečteno: 106 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 586 | Diskuse
Počet článků 262 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1393

Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...