Proč prezident lže?

3. 03. 2017 14:58:26
"Ty tam jsou doby, kdy vyšel článek Miloše Zemana „Prognostika a přestavba“, dnes nám servíruje splašky.

"Ty tam jsou doby, kdy v časopise „"Téčkot" ještě před Listopadem v roce 1989 vyšel článek Miloše Zemana „Prognostika a přestavba“, kde kritizoval hospodářství v tehdejším komunistickém Československu. Tento článek jsme si kopírovali a byli jsme nadšení, že někdo konečně aspoň částečně mluví pravdu. Neuplynulo ani moc vody a tentýž člověk programově lže. Nejde o to, zda máte takový nebo onaký názor, jde o historické skutečnosti.

Podívejme se na doslovný přepis jeho řečí ve sněmovně 21. 2. 2017, který má
charakter šíření poplašné zprávy:

„Pramen Vltavy zanikl v uschlém šumavském lese.(...)Ale tehdy za vlády Martina Bursíka, přítele kůrovce, jak se sám označil, se k těmto třem ztepilým smrkům připoutaly tři neméně ztepilé dívky z Hnutí Duha, a když tam přišli dřevorubci, tyto dívky bránily dřevorubcům v pokácení těchto stromů. A místo toho, aby je tito dřevorubci přeřízli ... "(smích v auditoriu) pardon mám tím namysl ... samozřejmě na mysli ty stromy ... já nechápu, proč se smějete ... aby je ti dřevorubci přeřízli, tak odešli.“


Nechci se vyjadřovat k trapnosti vtipů hlavy státu, za kterou se stydím. Chci jen říci, že k zmiňované blokádě došlo 15. srpna 2003 (byl jsem tiskový mluvčí blokády). V té době byl ministrem Libor Ambrozek a náměstkem Ladislav Miko. Bursík nastoupil až v roce 2007, po dobu jeho ministrování žádná blokáda nebyla. Tehdejší taktika blokády nebyla přivazování se ke stromům, ale pouze jsme u stromů stáli. Řešila to pohraniční policie (relativně korektně) a řešil to i náměstek Miko, takže blokáda trvala jen pár dní. Jak lze věřit projevům prezidenta, který už má takovou sklerózu, že si ani nepamatuje, kdy byl kdo ministrem (což se může stát každému), a přesto se k tomu zasvěceně vyjadřuje (to se muže stát pouze prezidentovi a ještě několika podobným). Domnívám se, že nejde o špatnou paměť, ale úmyslnou lež.


V souvislosti s bezzásahovostí mluvil prezident o vytváření potěmkinovských vesnic. "Nemám rád, když někdo vytváří potěmkinovské vesnice, pokládám ho za podvodníka.“



Pokud jde o bezzásahovost na Šumavě, tak k tomuv roce 2016 proběhlo hlasování v prestižní mezinárodní, celosvětově uznávané organizaci na ochranu přírody, IUCN (členem je i Česká republika), které doporučuje urychlené rozšíření bezzásahových zón na 30 % a do roku 2030 na 50 % rozlohy národního parku. Většina hlasujících členů této organizace hlasovala pro toto usnesení. Je třeba dodat, že usnesení této organizace jsou sice právně nezávazná, ale na rozdíl od výlevů prezidenta jsou taková usnesení odborně a faktograficky podložená.


K tomu se lapidárně vyjádřila Jana Hajduchová, která v současné době pracuje v Africe v nevládní organizaci, které se jmenuje Eagle Network : „Od roku 2011 (...) se bojím o osud NP Šumava. Naplno jsem si tehdy uvědomila, že můžeme mít skvělou legislativu a zapálené ochranáře, ale pokud i tady začne platit, že peníze jsou mocnější, nebude to nic platné. Jestliže je někde u nás oblast, která může podlehnout tlaku developerů a kde může ochrana přírody dostat nejvíce na frak, je to právě Šumava. Když si přečtete, kdo tam vlastní kolik pozemků, jak se na Šumavě povolovaly supervily miliardářů, leckdy postavené bez stavebního povolení nebo v rozporu s ním, běhá z toho mráz po zádech. Pak to vypadá, že se od Afriky zase tolik nelišíme.“


Prezident se kvůli bezzásahovosti dostavil do sněmovny s emotivním, lživým a nebojím se říci i trapným projevem - a odpovědí mu bylo jasné ne. Takových politických porážek Zeman jako prezident moc nezažil.

Autor: Mojmír Vlašín | pátek 3.3.2017 14:58 | karma článku: 41.17 | přečteno: 5433x

Další články blogera

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

Říká se, že děti a blázni mluví pravdu. A bylo to v Andersenově pohádce právě dítě, které křičelo: „Císař je nahý!“. A mělo pravdu.

27.12.2022 v 10:10 | Karma článku: 5.44 | Přečteno: 163 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.67 | Přečteno: 536 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 262 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1393

Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...