Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

myceta

8. 6. 2011 22:14
lidé,vzbuďte se!

Většina z vás umí jen vymýšlet co nejsarkastičtější kritiku na článek.I když já ted zrovna píšu také ne právě s klidem.Těm se zdravým názorm díky. Pan Vlašín má pravdu. Kůrovec tu byl,je a bude. Tím že člověk vysadil na šumavu taková kvanta smrčků, stromů náchylných na polomy, a kůrovce, se brouk samozřejmě rozšířil a chutná mu. V hospodářských monokulturách vadí, ale v parku? v parku má být. Chápete?Národní park to nejsou krásné vysoké urostlé smrky,anglické trávníky a hříbky, národní park je částečně bezzásahový ,je to prales,kam patří přirozený chod přírody,mrtvé dřevo, kde si příroda sama poradí.Klidně i za deset let.A nepleťe prosím autora s Bursíkem nebo.. greenpeace.:)

0 0
možnosti
JM

Der stumme Bobesch

22. 4. 2011 23:13
Chceš-li přijít o les,

nech v něm hospodařit INŽENÝRY ;-)

0 0
možnosti
ML

meyla

22. 4. 2011 11:47
Zloděj opět křičí ''chyťte zloděje!''

Pan autor se zřejmě narodil na planetě Gaia, studoval tam Bursíka říznutého Goebbelsem a dobře ví, že stokrát opakovaná lež je pravdou. Fakta: na Šumavě se v posledních letech kácí tolik, jako nikdy předtím, když tisíce hektarů lesa lehly díky zelenému šílenství ne-boje proti kůrovci. Stačí se tam zajet podívat. Na Šumavě jezdí díky zelenému výplachu těžké tatry se dřevem, ale cyklistu tam nepustí kvůli ochraně tetřeva. Zelení zavinili tuto kalamitní situaci a jejich klaka se teď ozývá, neboť hrozí, že se bude kácet méně (ano, za Stráského se bude kácet méně, ručně a bez harvestorů) a tudíž že vyschnou kšeftíky minulého vedení parku. Jak (s)prosté...

0 0
možnosti
JN

log-out

29. 4. 2011 3:02
Re: Zloděj opět křičí ''''chyťte zloděje!''''

Váš plamenný projev je jistě emotivní, ale fakt jsou takováto: drtivá majorita vědců nejen z ČR, ale i ze zahraničí vyzývá k zachování (a rozšiřování) bezzásahových zón.

0 0
možnosti
U-UV

Urb - Uničtoženie vraga

22. 4. 2011 11:02
Holt někdo věci rozumí, a jiný ne, tak vyučuje na universitě

Naštěstí ti studenti nikdy lesníky být nechtěli a nastoupili na školu jen kvůli titulu. Tady tedy nebezpečí přírodě nehrozí. Kdo nevyrostl v této šílené době, tak pamatuje lesy zdravé a prostě se strom pokácel, odvětvil, báby z něho seškrabaly kůru až na dřevo a rovnou všechen odpad spálily.

0 0
možnosti
S

stex

22. 4. 2011 11:39
Re: Holt někdo věci rozumí, a jiný ne, tak vyučuje na universitě

...třeba jednou pochopíte rozdíl mezi lesem k produkci dřevní hmoty a první zónou NP...

0 0
možnosti
FK

kopefra2

22. 4. 2011 9:49
Přesně

takoví fanatici jako autor článku plus Bursík a jeho banda, Děti Země a další by si už mohli dát oraz a zalézt někam pod kámen - samozřejmě přírodní. Díky nim tady máme tunel s fotovoltaikou, zničenou Šumavu i na německé straně, podvody na ministerstvu školství kde dotace dostávali správně zelení kamarádi, nesmysl s Prunéřovem a další blbosti.

0 0
možnosti
PN

dedamraz

22. 4. 2011 10:53
Re: Přesně

no on tady ten zrovana neni uplne fanatik..to co pise mi pripada rozumny a i jeho jiny clanky o tom svedci....ma nejakej nazor a snazi se si za nim stat, ale do fanatika ma daleko...na to mame jiny kanony...

0 0
možnosti
KNV

klacek na vykuka

22. 4. 2011 9:01
Stráský se nasazuje tam, kde je potřeba něco zničit

Proto ho vítěz voleb Klaus stanovil (a prezident jmenoval) federálním premiérem, ač to mohl být on sám. Úkolem bylo rozdělit (čili rozbít) Československo. (neřeším, zda to bylo či nebylo potřeba)

0 0
možnosti
J

jurneff

22. 4. 2011 8:58
Je úsměvné myslet si,

že poté, co jsme výrazně zasáhli do vývoje porostů v ČR exhalacemi továren a poté kyselými dešti za minulého režimu, čímž se nám podařilo totálně zlikvidovat např. lesy na pomezí ČSSR-NDR, se pouhým ponecháním lesa svému osudu dosáhne přirozeného obnovení.

0 0
možnosti
VK

vaclavko

22. 4. 2011 9:29
Re: Je úsměvné myslet si,

A co myslíte, že tu bylo dřív - stromy nebo člověk?

Na Šumavě se les ukázkově obnovuje sám, stačí se rozlédnout po stráni nad Plešným jezerem nebo kolem Poledníku. Dnes, když jdete od Plešného jezera na Plechý, ještě vidíte skrz uschlé stromy okolní obce a kopečky v dáli, za takových 5 let už těžko - stromy budou už kolem 3 - 5 m a nebude přes ně vidět nikam. Tedy pokud je p. Stráský nezlikviduje i s těmi uschlými.

0 0
možnosti
AK

Tonda Brno

22. 4. 2011 8:57
Jen by mě zajímalo

Jak chce dokázat, aby na Šumavě vznikl přirozený les, když doteďka tam byla smrková monokultura, kterou ničí kůrovec a dá se předpokládat, že se tam nebude mít ani co vysemenit.

Jasně, že příroda si s tím poradí, ale nebude to hned a může to trvat i stovky let. Pokud na Šumavě nechceme mít mnoho let holiny, tak je potřeba, aby přírodě lidi zas trochu pomohli, když to předtím podělali.

0 0
možnosti
M

mojmír

26. 4. 2011 17:42
Re: Jen by mě zajímalo

Váš diskusní přispěvek je založen na mediálním obrazu Šumavy a neznalosti reality.

Věta :"Kůrovec si s tím poradí a vytvoří přirozený porost rychleji, než byste si pomysleli." znamená, že tady jde o druhovou, prostorovou a věkovou skladbu. Stare smrkové a jednověké porosty v nižších vegetačních stupních kůrovec v gradaci sežere a pod ochranou suchých stromů bude vznikat (a již vzniká) porost nový, přirozený či blížící se přirozenému. Zajeďte se podívat do NP Bavorský les, kde jsou takové porosty 33 let po gradaci kůrovce. Původní smrková monokultura je dnes nahrazena porostem  bukovým s javorem, jeřábem, a pochopitelně i se smrkem. Tedy přirozeným porostem. Obdobně je to i v horských smrčinách. Zajdete li si na Roklanskou hájenku nebo na Trojmezí  a posedíte tam aspoň hodinu, pochopíte, že kůrovec je nejen hrobařem ale i porodníkem přirozeného smrkového lesa. Pochopíte i to, že holinu nedělá kurovec ale člověk.

0 0
možnosti
J

jurneff

22. 4. 2011 8:52
Nenapsal jste jednu podstatnou věc

A to, že kůrovec se v tak obrovské míře, která už není běžnými postupy zvladatelná, vyskytl na Šumavě poté, co na nátlak ekologických teroristů bylo zastaveno odklízení padlých stromů po větrné katastrofě.

0 0
možnosti
OV

Templ

22. 4. 2011 7:49
Šumava

je skleník? Příroda je ovlivňována naší činností, takže hovořit o něčem původním je nesmysl. Jak si poradí příroda s exhaláty? Jedině tím, že se nás zbaví.

      Proč kalkulujete s tím, že se les sám obnoví, když případný nálet bude opět převážně smrkový, který se na vyčerpané, překyselené půdě těžko stane zdravým jedincem? Zdravý smrk si s kůrovcem poradí sám. Problém je především v oslabení dřevin životním prostředím.

0 0
možnosti
  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License