Diskuse

Trávníky

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vážený pane, nemohu s Vámi zásadně souhlasit. Je mi to líto o to víc, že se hlásíte k ekologickým aktivistům. Trávník je základem pro tvorbu sadových úprav (zahradní architektury). Bez něj nebo náhrad za trávník nelze vytvořit krásu v prostorách našeho bydlení. Ovšem je dobré vědět, že se bavíme o stejné věci. Trávník není něco zeleného na ploše mezi obrubníky!!!

      Trávník je souvislý porost ušlechtilých druhů trav, které tvoří speciální směsi, často namíchané záměrně pro danou plochu, která je před založením trávníku řádně obdělaná s konečnou plošnou úpravou terénu, kde v délkové linii 4 m nejsou větší prohlubně než 3 cm, související se záměrem celkové modelace terénu. 

      Na plochách, určených jen pro okrasu, zakládáme trávník parterový, snášející nejnižší zatížení. Tam, kde dochází ke střednímu zatížení zakládáme parkový trávník a  v nejvyšším zatížení zakládáme trávník hřišťový. Takové trávníky vyžadují mimo jiné sečení 10x až 12x do roka! V odlehlejších místech parku nebo podobných, méně exponovaných prostorách zakládáme luční trávník, který můžeme sekat jenom 2x do roka. Někdy využíváme tam, kde se to hodí, směsi s kvetoucími druhy.  Nebo také například do parkového trávníku můžeme přidat příkladně výsadbu narcisů, které brzy kvetou a po prvním sečení zatáhnou. Všechno je to o kráse, kterou většina lidí je schopná vnímat, a kterou potřebujeme k životu jako čistý vzduch nebo pramenitou vodu. Tvorba sadových úprav navazuje na tvorbu krajiny a musí se umět! Jinak, jako ze všeho vyleze paskvil, v našem případě kýč. 

      :-)Stav je velmi neuspokojivý, protože politici toto povolání dávno diskriminovali a lidé jako Vy nevědomky vytváří tomu podporu. Není neobvyklé vidět plevelem či ruderálním porostem zarostlé ty nejexponovanější plochy, připomínající smeťák a lidé se k ním takto chovají, ačkoliv jsou i před okny radnice.

0 0
možnosti
Foto

Tráva je dnes nepřítel lidstva. Na základě zkušeností rozlišuji sekání (strojní sekačkou) a kosení (ruční kosou). Při pravidelné aplikaci je rozdíl markantní. Kompostovaná (nebo někde na hromadu svezená) tráva "zmizí" sama (není nutné s ní obtěžovat sběrné dvory). Nejefektivnější je zkrmení (pro králíky je ovšem lepší seno než čerstvá tráva). Bohužel na louky působí i vlivy, který obyčejný domkář nepřemůže.

1 0
možnosti
Foto

Teoreticky je to dobré řešení.

Bohužel jen teoreticky. Pokud pominu vysloveně vesnice o pár číslech tak naprostá většina trávníků je znehodnocena prachem a výfukovými plyny.

Navíc v trávníku, který pravidelně nekosíte je větší riziko klíšťat.

Celkově je podle mne rozumější klasický anglický trávník+kompostér, který vyřeší organický odpad.

0 1
možnosti
HB

Dobré řešení to je nejen teoreticky. Anglický trávník v Čechách je kravinium. :-) Rozhodně je snažší učinit ze sedmikrásky a pampelišky své oblíbené květiny, než se snažit pomocí Bofixu a častého sekání , hnojení a zavlažování o anglický trávník. Sice jsem zahradník, ale seču doma maximálně 4 x ročně. Poprvé tehdy, když mají všichni sousedi už 2x posekáno. to proto, že čekám, až zatáhnou bledule, sněženky, ladońky aa podobný "plevel", který mi na jaře bují v trávníku. Potom mi zahrada sežloune prvosenkami a pak už jen ten "obyčejný"  trávník.. Jsou tam ale brouci, motýli, ještěrky, občas potkám užovku, rosničku. Soused přes silnici má dům s věží, anglický trávník, pravidelně do kvádříků seřezávané keře. Dokonale sterilní zahrada. Neměnil bych...  A riziko klíšťat? Všichni se z nich snad zblázní. Byla, jsou a budou. Proti encefalitidě se můžete dát naočkovat. Borelióza je zdolatelná antibiotiky - dcera ji také měla. A klíšťata na Vás neskáčou jak vzteklí psi. On ten přehnaný strach z klíšťat by si snad zasloužil nějaké číslo diagnózy z oblasti psychiatrie. :-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License